Facebook Instagram Fidesz

2023. november 24. / Mezőörs

Gulyás Gergely: a nemzetet a közösségeink éltetik

- Közösségeink éltetik az országot és a nemzetet - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek este a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mezőörsön, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

 

Gulyás Gergely kiemelte: a korszellem le akarja rombolni a közösségeket, el akarja jelentékteleníteni a nemzetet és az egyházat.

Csak az itt élő családok, az összetartó közösségek, egyesületek, iskolák, egyházközségek adhatnak tartást, ellenálló erőt és mutathatják meg a fiataloknak a hosszú távú boldogulás ösvényeit - szögezte le.

 

Hozzátette: hogy végső soron merre megy az ország, előre tud-e lépni a boldogulás ösvényén, tud-e gyarapodni kultúrájában, szellemiekben, lelkiekben és anyagi javakban, nagyrészt közösségeiben és azok erején múlik.

 

A miniszter a kormány nevében nagyrabecsülését fejezte ki a Magyar Műhely Közhasznú Alapítványnak.

 

Gulyás Gergely hangoztatta: az alapítvány története a rendszerváltoztatást követően, a szabadság újkori kiharcolása után kezdődött. Akkor, amikor a kor nagy kérdése az volt, hogy az "addig a templomokba zárt, de ott is üldözött kereszténység és az otthon falai közé szorult nemzeti gondolat miként tudja elfoglalni méltó helyét" a közéletben és alakítani közös sorsunkat - mondta.

 

Közölte: sokan szerettek volna tenni a rendszerváltoztatás idején azért, hogy közösséget építsenek, kultúrát szervezzenek és fiataloknak adják tovább mindazt, amit a régiek létrehoztak. "Sok nagyszerű kezdeményezés indult útjára, amik ideig óráig betöltötté a maguk szerepét" - tette hozzá.

 

A Magyar Műhely Közhasznú Alapítványról azt mondta, hogy a semmiből hozták létre a szervezetet 1993-ban, majd később a Magyar Műhely Általános Művelődési Központot. Az elmúlt három évtizedben fiatalok életét egyengették egy estén, hétvégén vagy tanfolyamokon, később a pedig a köznevelés keretén belül - mondta a politikus.

 

Hangsúlyozta, hogy az alapítvány munkatársai nem egyszerűen tanagyagot adnak át, hanem életszemléletet, hagyományokat, bemutatják és átélhetővé teszik őseink értékeit. "Annak a tudatát adják át, hogy az ember nem önmagában és önmagának él, azt, hogy keresztényként és magyarként is összetartozunk" - mondta.

 

Az alapítvány a Kisalföld szellemi és kulturális életének egyik fontos gócpontja - fűzte hozzá.

 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az alapítvány legújabb kezdeményezése a magyarörökség-nevelés, ami a szervezet szellemében meghatározó szerepet játszik.

 

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy az alapítvány, amely nemcsak a térségbeli fiatalokat, hanem a felnőtteket is eléri, nagyszerű munkát végez.

 

Reményét fejezte ki, hogy a szervezet a jövőben is fiatalok újabb és újabb nemzedékének ad fontos ismereteket.

 

Szabó Gyula, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a szervezet indulása nem volt könnyű, mert "nem értették, mit is akarnak, még a régi mentalitás határozta meg sokak szemléletét".

 

Hangsúlyozta, hogy keresztnyi és nemzeti értékeket képviselnek ökumenikus szemlélettel, amelyben őseik értékvilágát próbálják visszaadni mai nyelven.

Forrás: Miniszterelnökség
© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató