Facebook Instagram Fidesz

2022. augusztus 19. / Zalaegerszeg

Köszöntő a nemzeti ünnepen

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Tisztelt Képviselőtársam!

 

Képviselő Asszony!

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

„Magyarnak születni önmagában még sem nem végzet, sem nem dicsőség, hanem feladat. Minél nagyobb, nehezebb feladat, annál drágább, annál gazdagabb ajándék” – figyelmeztet bennünket Ravasz László, a XX. század legnehezebb évtizedeinek református püspöke.

 

Szent István napján évről évre megkíséreljük megválaszolni a kérdést: mit is jelent nekünk ez az ország és e közösség, a magyar nemzet, melynek mindannyian részesei vagyunk. Mindannyiunknak van, vagy legalábbis lehet saját válasza a kérdésre, de az, hogy évről évre együtt emlékezünk és együtt ünneplünk, azt jelenti, összeköt minket a múlt, amit megörököltünk, a jelen, amit együtt élünk és a jövő, melyet együtt álmodunk meg és együtt formálhatunk.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Szent István megalapította ezt az országot. A honfoglalók álma az út végéről, a pusztai vándorlás után az otthonról az ő országépítő művével vált valóra. Ez a mű nem csupán egy sikeres kezdet volt, hanem egy rendkívül sikeres, máig tartó folytatás, amely történelmünk szaggatott volta ellenére, nehéz pillanataiban, elnyomások, megszállások és megcsonkíttatás közepette is a folyamatosságot, a magyar államiság létét biztosítja ezer esztendeje itt, a Kárpát-medencében. Szent István készíttette, fogadtatta el első törvénykönyvünket, amely azóta is alapja a történeti alkotmányunknak. Ő veretett először ezüstpénzt, méghozzá jó minőségű, egész Európában szívesen forgatott pénzt, és ezzel önálló lábra állította a kiépülő magyar kereskedelmet. Időtálló, máig ható alkotása a vármegyerendszer, ami még a napjainkban is nem csupán a korszerű közigazgatás szervezés alapja, hanem identitásképző közösségeket is hozott létre. Szent István király múlhatatlan érdeme, hogy az egyházmegyerendszer megalkotását támogatta, elrendelte a templomépítést, és részt vett az egyházközségek megszervezésében. A keresztyénségből neki köszönhetően is nőtt ki évezredes kultúránk, mely egyszerre magyar és egyszerre európai, még akkor is, ha mi ezt tudjuk, és Európa egyre inkább hajlandó elfeledni. Magyarország az ő uralkodása idején alapító tagja volt az akkor formálódó európai összefogásnak, ahova saját jogon azóta is tartozunk.Zala vármegye maga is Szent István király öröksége, az első pillanattól kezdve fontos része volt ennek az országnak. Olyan magyarok származnak innen, olyan teljesítmények születtek itt, amelyek évszázados horderejű nemzeti ügyek sikerre viteléhez járultak hozzá. Zala vármegye küldetése a kezdetektől az ország védelme volt. Sokáig lakták katonanépek, akiknek életvitelszerűen kellett küzdeni a hazáért – a XV. századig a nyugatról érkező fenyegetések ellen, majd újabb másfél évszázadon keresztül az oszmánokkal szemben. Sosem feledjük azt sem, hogy a zalai honvédek tűzték ki 1849-ben Buda várára a nemzeti színű zászlót. Amint sohasem feledjük a haza bölcsét, az első felelős magyar kormány igazságügyi miniszterét, Deák Ferencet, aki a levert szabadságharc után vezette a passzív ellenállást, amely végül a kiegyezésben elérte mindazt, amit tárgyalásos úton lehetséges volt elérni. A születésnap mindig alkalom a számvetésre.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Itt Zalában – megvonva az utolsó évtized mérlegét – elmondhatjuk, hogy látványos fejlődésen ment keresztül Zala megye és benne Zalaegerszeg. Új és megújult múzeumok, szépülő város, új munkahelyek, egyedülálló technológiai előrelépés. Röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy a Balaicz-korszak Vígh időszak Zalaegerszeg számára.

 

Tisztelt Hölgyeim és uraim!

 

Idén az új kenyér különösen értékes, hiszen bibliai méretű szárazság van. Magyar földön emberemlékezet óta nem okozott semmi ennyi kárt a termésben. Ilyen időkben különösen nagyra kell értékelnünk azokat a kezdeményezéseket, amelyek a kenyérre és a kenyeret előállító munka értékére hívják fel a figyelmet és jó alkalmat adnak arra, hogy tisztelegjünk azok előtt, akiknek köszönhetően Magyarország – még ilyen nehéz körülmények között is – képes önmaga élelmiszerrel való ellátására.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Magyarként megörököltük, elődeinktől ajándékba kaptuk Szent István király örökségét: Magyarországot. Magyarként mindannyiunknak megvan a magunk személyre szabott feladata az ország életében, amit senki más nem végezhet el helyettünk – a családunkban, a közösségeinkben, a munkahelyünkön, a városunkban. Jól tudjuk, mindenkire szükség van ahhoz, hogy boldoguljunk. Mindenkire szükség van ahhoz, hogy túljussunk azokon a nehézségeken, amelyeket egy szomszédban zajló háború, egy évtizedek óta nem látott, az egész világot sújtó pénzromlás és teljesen elszabadult energiaárak okoznak. Mindenkire szükség van ahhoz, hogy ilyen nehéz időszakban az összefogás teljes legyen. Szent István műve akkor maradhat fenn újabb évszázadokon át, ha tudjuk, figyelembe vesszük és szem előtt tartjuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

 

Köszönöm a figyelmet!

Forrás: Miniszterelnökség

Továbbiak

© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató