Facebook Instagram Fidesz

2018. május 17. / Budapest

A Holnemvolt Várról

A Tarlós korszak 8 esztendeje alatt megújult a főváros arca. Működni kezdtek a dolgok. Olyan adósságok megoldásához látott neki a főpolgármester úr és csapata, amelyeket még bőven a létező szocializmus idejéből örököltünk. Az eredmény szembeszökő és nem csak nekünk tűnik fel, akik itt élünk. Legutóbb a Bloomberg választotta Velence után a világ 2. legszebb városának Budapestet.

 

 

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Főigazgató Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Ha azt mondjuk, Budapesti Állatkert, sokunknak van legalább egy gyermekkori élménye. Egy nyári hétvége apuval és anyuval, elefánttal és zsiráffal. Azt mondják idősebb társaim a frakcióban, hogy eljön az idő, amikor az ember megismeri a másik oldalt: amikor ő mutatja meg a gyermekeinek az elefántot és a zsiráfot – s aztán azt is végignézheti, amikor a gyermekei mutatják meg az unokáinak. A régi amerikaiak a Mayfloweren érkeztek Amerikába. Azok az igazi milánóiak, akiknek sok nemzedék óta bérletük van a Scalaba és/vagy az AC Milan stadionba. Az a tősgyökeres budapesti, aki elmondhatja: már a nagyapjának is a nagyapja mutatta meg az állatkertet (még ha akkor nem is éltek Budapesten).

 

Az Állatkert amióta megvan, mindig egy kicsit idehozta és kinyitotta a világot. Arról beszélt, hogy milyen érdekes és értékes az élet, ami körülvesz minket – milyen hatalmas és sokféle. Ez a küldetése mindig megmaradt – miközben más feladatokkal bővült. Miközben szórakoztatott, oktatási, kulturális, nevelési feladatokat vállalt magára. A természetes élőhelyek drámai csökkenésével párhuzamosan ehhez járult még az egyre hangsúlyosabb tudományos és környezetvédelmi munka – gondoljunk a veszélyeztetett fajok megőrzésének programjaira.

 

A 21. század legnagyobb kihívása az emberiség számára a környezetvédelem ügye. Az, hogy mi emberek egyenként és közösen is felelősek vagyunk mindazért, ami a Földdel történik.

 

Ha meg akarjuk érteni, mit is jelent ez a mondat valójában, mindenképpen személyes élményekre van szükségünk. Találkozásokra van szükségünk, minél kisebb gyermekkorunktól kezdve, amelyek meg tudják mutatni azt az irányt, amely felé lehet mennünk és érdemes mennünk.

 

A Fővárosi Állatkert egy ilyen hely: ahol nem csak megérthetjük, megtanulhatjuk, hogy miért fontos mindez, hanem megkaphatjuk azokat az élményeket, amelyek egy életre természetszeretővé vagy – hadd mondjam így – környezetbarát emberré tehetnek bennünket.

 

A Holnemvolt Vár, amely a Családok évében nyitja meg kapuit, egy újabb lehetőség – nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is. Lehetőség az együttlétre, lehetőség a tanulásra és az okulásra, lehetőség a töltekezésre.

 

Köszönjük mindenkinek, aki a munkáját – idejét, alkotó erejét – hozzáadta ehhez a nagyszerű vállalkozáshoz.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Érdekes időket élünk. Budapest esetében – egy úgynevezett világváros építésének 20 esztendős csődje után – a Tarlós korszak 8 esztendeje alatt megújult a főváros arca. Működni kezdtek a dolgok – és nem csak a tömegközlekedés. Olyan adósságok megoldásához látott neki a főpolgármester úr és csapata, amelyeket még bőven a létező szocializmus idejéből örököltünk. Az eredmény szembeszökő és nem csak nekünk tűnik fel, akik itt élünk. Legutóbb a Bloomberg választotta Velence után a világ 2. legszebb városának Budapestet.

 

Magyarország Kormánya büszke a közösen elvégzett munkára, és fontos dolognak tartja, hogy hozzátehette a magáét a főpolgármester úr erőfeszítéseihez. A szakmai viták lefolytatása után a főváros mindig számíthat ránk – és hadd mondjam el, személy szerint rám is.

 

Az Állatkert esetében is Persányi korszakról kell beszélnünk. Az a kétévtizedes munka, amelyet elvégzett, és az a változás, amely az ő főigazgatósága alatt mind külső megjelenésében, mind belső tartalmában az intézményben végbement, minden túlzás nélkül korszakos. Az a megújulás, amelyet a Holnemvolt Vár elkészülte is jelez, már a 21. század legelső vonalába visz át bennünket.

 

Egy kormány, egy városvezetés vagy egy civil szervezet már akkor sem hibázik nagyot, ha hagyja azokat dolgozni, akik értenek a szakmájukhoz. A zoológust állatkertet működtetni, a parképítészt, parkot tervezni és parkot építeni.

 

Ha pedig segítjük abban, hogy megvalósíthassa elgondolásait, amelyekkel a szakma szabályai szerint a köz javára dolgozik, s ezzel minden budapesti lakost, minden magyar családot és minden turistát komoly értékekkel ajándékozhat meg, akkor abból nagyszerű dolgok születhetnek meg. Olyan nagyszerű dolgok, mint az Állatkert megújulása, a Holnemvolt Vár, vagy éppen a Liget projekt.

 

Magyarország Kormánya fontos dolognak tartja, hogy hozzátegye a magáét ennek a kitűnő szakmai közösségnek a munkájához, amely a maga részéről egészen különleges, világviszonylatban is számottevő értéket tesz le a főváros és a nemzet asztalára. Egyszerre hoz létre kulturális, közösségi, természeti és gazdasági értékeket – s ezzel egyszerre szolgálja a múlt megőrzését, a jelen gyarapítását és a jövő megóvását.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Azt kívánom Mindannyiunknak teljen nagyon sok örömünk a Holnemvolt Várban, amely egyszerre az „Itt és most” és „Az egyszer bizonyosan lesz” Erődítménye is!

Továbbiak

© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató