Facebook Instagram Fidesz

2024. április 26. / Budapest

Nyitóbeszéd a CPAC Hungary 2024-en

Jó reggelt kívánok!

 

Tisztelettel köszöntöm a jelenlévőket.

 

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm Lengyelország korábbi miniszterelnökét.

 

Köszöntöm azokat a vendégeinket, akik az Egyesült Államokból, a CPAC hazájából érkeztek, és köszöntök mindenkit, aki úgy gondolja, hogy abban az országban, ahol él, tenni tud azért, hogy egy, a józan ész alapján szerveződő konzervatív világ lehessen újra az az ország és az a kontinens, amelyet mindannyian szolgálunk és ahol élünk.

 

És köszöntünk mindenkit Budapesten. Budapesten, amely a szabadság városa. A szabadság városa volt 1848-ban is, amikor osztrák és cári seregek verték végül le a magyar szabadságharcot. A szabadság városa volt 1956-ban is, amikor a Szovjetunió katonáival és lánctalpasaival voltunk kénytelenek szembenézni. A szabadság városa volt 1989-ben, amikor a kommunista diktatúra véget ért, és amikor sikerült kiharcolni a szabadságot. És húsz éve lesz, hogy az Európai Unióhoz csatlakoztunk. Úgy gondoltuk, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás az az intézményesített szabadság világába való bebocsájtást jelenti. És ehhez képest húsz év után azt látjuk, hogy az Európai Unióban is mi képviseljük a szabadságot, nekünk kell megküzdeni a szabadságért, és mi vagyunk azok, akik ma is úgy gondoljuk, hogy mindenkinek lehetősége van a véleményét elmondani akkor is, hogyha eltér a mienktől. A helyzet ma az, hogy Brüsszelben ez alapvetően változott meg. Brüsszelben ma tüntetést nem lehet megtartani, de még egy konferenciát sem lehet megtartani, hogyha olyan erők szervezik, akik „hagyománytisztelők”, hogy idézzek abból a határozatból, amellyel egy héttel ezelőtt egy konzervatív konferenciát betiltottak. Azt látjuk, hogy ma Európában a szabadság van veszélyben, és a szabadság azért kerülhetett veszélybe, mert a ma Európát uraló liberális fősodor éppen úgy gondolkodik a jogról, mint ahogy a kommunisták gondolkodtak. A liberálisoknak és a kommunistáknak a jogról ugyanaz a véleménye, hogy az nem más, mint a politika szolgálóleánya. Aggódhatunk tehát Európáért, hiszen – ha végignézünk Európán, akkor – azt látjuk, hogy azokat az országokat, amelyek erősítenék az európai identitást, amelyek hagyományos, konzervatív értékeket képviselnek, amelyeknek társadalmaiban a józan észnek nagy többsége van, tőlünk délre nem is akarják felvenni az Európai Unióba. Évek vagy évtizedek óta hitegetik őket azzal, hogy egyszer majd az Unió tagjai lehetnek, de mindegy, hogy milyen feltételeket teljesítenek, mert nincs meg a politikai akarat ahhoz, hogy ők is az Unió tagjai lehessenek. Nyugat-Európában azt látjuk, hogy a társadalom olyan mértékben változott meg, hogy nagyon kevés esély van már arra, hogy a józan észt képviselő konzervatív erők győzzenek.

 

És ezért aztán joggal mondhatjuk, hogy ma Európa reménye, Európa jövőjének, mondhatni túlélésének garanciája Közép-Európa. Magyarország jó példával akar elöl járni, ezért tudjuk azt igazolni, hogy 14 éve egy konzervatív kormány sikeres lehet ebben az országban. 14 év alatt nagyon sok választást tudtunk megnyerni, újra és újra ki tudtuk érdemelni a polgárok bizalmát, és joggal remélhetjük, hogy az előttünk álló választásokon – az önkormányzati választásokon és az európai parlamenti választásokon is – ismét bizonyítani tudjuk, hogy a magyar választópolgárok nagy többsége a normalitás, a józan ész és a konzervatív kormány és kormánypártok mögött áll.

 

Az Egyesült Államok fontos szövetségesünk. Az Egyesült Államokban ez a küzdelem nyitott, és ma az esélyek jobbak, mint korábban bármikor. Azt látjuk, hogy ha minden jól alakul, akkor jövő év januárjától az Egyesült Államoknak konzervatív elnöke, konzervatív többségű szenátusa és képviselőháza lehet. Azt szeretnénk, hogy ez így legyen. Azt szeretnénk, hogyha olyan Amerika lenne, egy olyan amerikai vezetés lenne, amellyel Magyarország és Európa együtt tud működni, ahol nem különböző emberi jogi jelentésekben kritizálják a szövetségeseket minden alap nélkül, olyan problémákat említve, amelyek vagy nem léteznek, vagy sokkal súlyosabbak pillanatnyilag az Egyesült Államokban, mint a kritizált országban. Szeretnénk egy olyan együttműködést, ami világossá teszi, hogy az Egyesült Államokban még nagyon sokan vannak, talán Európa bármely más országánál többen vannak azok, akik keresztyénségben, konzervativizmusban gondolkodnak, és akik a józan észt tartják az emberi élet legfontosabb ügyeiben vezérfonalnak. Éppen ezért sok sikert kívánunk ahhoz, hogy novemberben, november 5-én a választások jól sikerüljenek. Ez nekünk legalább annyira érdekünk, vagy majdnem annyira érdekünk, mint az amerikai barátainknak.

 

Végül pedig szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy Magyarország jó példa abból a szempontból is, hogy ha valaki csak és kizárólag a számok világát nézi, az objektív eredmények alapján akarja megítélni a mögöttünk hagyott 14 év kormányzását, akkor is óriási eredményeket lát. Sikerült a mélyszegénységben, nélkülözésben élők számát több mint felére csökkenteni. Láthatjuk azt, hogy ma a minimálbér három és félszer nagyobb, az átlagbér két és félszer magasabb, mint amilyen 14 esztendővel ezelőtt volt. Azt is láthatjuk, hogy Magyarországon több mint egymillió emberrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. És az a gazdaságpolitika, amit folytatunk, lehetőséget adott nagyon sokaknak, akik korábban távol álltak a munka világától, hogy bekapcsolódjanak ide. Úgyhogy azt szeretném mindenkinek figyelmébe ajánlani, hogy egy konzervatív kormány is lehet sikeres, és ha egy konzervatív kormány hiteles és sikeres, akkor ez a választópolgárok bizalmát is kiérdemelheti. Bízunk benne, hogy konzervatív fordulat lehet Európában, konzervatív fordulat lehet az Egyesült Államokban, és amikor legközelebb találkozunk, akkor azok a barátaink, akik ma úgy vannak itt, hogy ellenzéki pártokat képviselnek, immáron kormányzati tisztségviselőkként lesznek jelen. Ebben a reményben kívánok sikeres konferenciát, és azt, hogy az a folyamat, ami a CPAC-nek az Egyesült Államokon kívüli megrendezésével elindult, tovább folytatódjon, és ebben a CPAC Hungary Budapesten, az Alapjogokért Központ szervezésében kiváló példa, remek kísérlet, sőt, mostanra azt mondhatjuk, hogy bizonyított rendezvény, egy olyan nagy összejövetel, ahol mindenki tudhatja, hogy Európa konzervatívjaival találkozhat. Sok sikert kívánok!

 

Köszönöm szépen a figyelmet és a meghívást!

Forrás: Miniszterelnökség

Továbbiak

© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató