Facebook Instagram Fidesz

2019. augusztus 30. / Debrecen

A Debreceni Nemzetközi Iskola ünnepélyes tanévnyitóján és iskolaavatóján

Egy éve jártunk itt, jártam én is itt személyesen az alapkőletételen. A változás, ami azóta történt, szembeszökő és lenyűgöző. Elkészült az épület, amely a nemzetközi iskola méltó otthona lehet. Az elvégzett munka megmutatja, hogy itt, Debrecenben mire elegendő egy esztendő. Attól tartok, hogy kevés hely van Magyarországon, ahol egy hasonló nagyságú építmény egy év alatt, jelentős költség túllépés nélkül megvalósulhatott volna. Gratulálok mindenkinek, aki ennek a nagyszerű vállalkozásnak részese volt.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Tavaly óta sok minden történt. Ennek szemléltetésére hadd idézzek fel két hírt az elmúlt napok hírfolyamából: múlt évhez képest 5,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, és 34 ezer emberrel többen dolgoznak most, mint tavaly ilyenkor. Magyarország 2010 óta látványos változásokon ment keresztül. És ennek talán a legnyilvánvalóbb jele, hogy 800 ezer emberrel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben dolgoztak idehaza.

 

Természetesen a politika önmagában nem képes gazdasági fejlődést létrehozni. Megfelelő törvényekkel, jó, előnyös, méltányos adózással, stratégiai partnerségekkel, Modern Városok Programmal, javuló üzleti környezettel, stabilitással, egyre növekvő és bővülő infrastruktúrával lehetőségeket és esélyeket tudunk teremteni mindenki számára. A kormány számára pedig jó partner mindenki, aki a kölcsönös tisztelet és a közös érdekek mentén dolgozik és köt üzletet Magyarországon.

 

Debrecen fejlődése mintául szolgálhat valamennyi magyar város számára. Nem csak abban, hogy konkrétan mit kell tenni – habár az itt kialakult jó gyakorlatokra joggal tekintünk példaként. Leginkább mégis abban, hogy lehet, kell és érdemes nagyot álmodni, és az álmokért keményen, következetesen, okosan dolgozni – és különösen abban, hogy miként lehet megfelelő partnereket találni a közös siker felépítéséhez.

 

Debrecen példamutató módon építi ki infrastruktúráját – a város döntéseiben nem csak a jelen, nem is csupán a következő néhány esztendő, hanem az előttünk álló évtizedek játszanak szerepet, hosszú távú stratégiai tervezés zajlik. Az ennek szolgálatában fejlesztett infrastruktúrának fontos része ez az iskola is, ahogyan fontos a stratégiai tervezésnél a bátorság is. És itt néhány nagyon őszinte szót érdemes mondani, főleg a nemzetközi iskolával kapcsolatosan megjelent, az elmúlt hetekben szép számmal olvasható hírek kapcsán. Nyilvánvaló ez az iskola adottságait és felszereltségét tekintve messze az átlag felett van, akár az országos, akár a debreceni, akár a fővárosi átlaggal hasonlítom össze. Az is nyilvánvaló, hogy akinek tandíjat kell fizetni, az olyan diák lesz, ahol a szülők nem átlagos jövedelemmel rendelkeznek. De ezért üdvözlendő, hogy a debreceni önkormányzat teljes egyhangúsággal, tehát az ellenzéki pártok támogatásával is egy olyan ösztöndíjrendszert fogadott el, amely lehetővé teszi a tehetséges gyermekek számára, hogy akár ingyenesen tanuljanak itt, az iskolában. De ezen túlmenően is van értelme ennek az iskolának, hiszen ne felejtsük el, hogy ha valaki valóban Debrecen és Magyarország érdekeit nézi, akkor nem nehéz belátni: az a tény, hogy az oly sokat dicsért BMW-beruházás csak alig egyötödét teszi ki az elmúlt években Debrecenbe érkezett beruházásoknak, Debrecen robbanásszerű fejlődése, a határokra való tekintet nélküli regionális központtá válása aligha érhető el és tartható fenn ilyen színvonalú nemzetközi iskola nélkül. Mégis ne legyen – illúziónk a tandíj a magyar mindennapok sivár politikai vádaskodásainak világában – itt, ezzel az iskolával kapcsolatosan is vádak alapja lehet! De mindenkinek azt szeretnénk a figyelmébe ajánlani, hogy olyan ösztöndíjrendszer áll rendelkezésre, amely a bejutást valamennyi debreceni diák számára biztosítja! Ahogy az Andrássy Egyetemre is többségében egyébként német anyanyelvűek járnak, mégis büszkék vagyunk rá, és az egész ország hasznot húz a működéséből, ugyanez igaz lesz erre az iskolára is.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Mindannyian látjuk: a falak állnak, a modern berendezés is megérkezett, az épület készenáll. A nagy munka, amit az építkezésnél el kellett végezni, az befejeződött, azonban az iskola építése csak most kezdődik. Közösséget kell szervezni tanárokból és diákokból, amely képes elérni azokat a célokat, amelyeket az alapításkor célul kitűztek!

 

Tamási Áron hőse, Ábel sokfelé kereste az élet értelmét – egyebek mellett megjárta a húszas évek Amerikáját is. Onnan azzal a fontos igazsággal tért haza, hogy: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

 

Nagyon fontos, hogy akik életük egy bizonyos szakaszán itt, ebben az iskolában tanulnak majd, akár magyar anyanyelvűek lesznek, akár más anyanyelvük van, otthon érezhessék magukat, és hogyha a tudománnyal fognak foglalkozni később, akkor sikereik alapuljanak azon az iskolai oktatáson, amelyet ebben az intézményben majd megszereznek.

 

Ezért vagyunk nagyon büszkék arra, hogy ma egy nemzeti kormány nemzetközi iskola avatásán vehet részt itt, Debrecenben.

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

 

Ez az iskola nagyon magas célokat tűzött maga elé. Az International Baccalaureate minősítésű oktatási intézményből, amilyen ez az intézmény lesz, és amely 3 éves kortól az érettségiig vezeti el a diákokat, a régióban is csak kevés van. Ez az iskola tehát egy nagyon nagy lehetőség a városnak, de Magyarország egészének is. Azt kívánom, hogy sikerüljön élni az eséllyel! Gratulálok mindenkinek, aki részt vett az építkezésben, és sok sikert kívánok igazgató úrnak és az itt tanító tanárnőknek és tanár uraknak!

 

Köszönöm szépen a figyelmet!

 

Továbbiak

© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató