Facebook Instagram Fidesz

2019. szeptember 9.

Szent Erzsébet ólomüveg ablak szentelése a Városmajori templomban

Forrás: hegyvidek.hu

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület jóvoltából, nyár elején került helyére a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban a háború alatt megsemmisült, és mostanra újjáépített Szent Erzsébet üvegablak. A monumentális alkotást szeptember 9-én, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Hegyvidék országgyűlési képviselője, Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester jelenlétében áldotta meg Lambert Zoltán plébános.

 

Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a szenteket szívesen ábrázolják üvegablakokon, amelyek áteresztik a fényt. Sokszor ez az egyik első, meghatározó élmény, amikor egy templomba lépünk.

„Szent Erzsébet kórházat alapított, hozzájárult segítő intézmények létrehozásához, ezt a küldetést viszik tovább a keresztény egyházak, amelyek mindig az első vonalban vannak, ha segíteni kell ” – mutatott rá Hegyvidék országgyűlési képviselője hozzátéve, hogy a városiasodás egyik nagy kérdése volt: lesz-e elég templom, lesz-e helye az imádságnak. Ilyen hely a városmajori templom, Pilinszky szavaival élve a mindenség modellje. Együtt él a közösséggel és a várossal, átvészelte a háborút, amelynek egyfajta szellemi lezárása is a harcokban megsérült Szent Erzsébet ablak visszaállítása. Ehhez kellett a közösség összefogása és kitartása, az egyház ereje, ami ezúttal ebben a műalkotásban testesül meg. És ez azért nagyon fontos, mert nem szabad elfelejteni: miközben Hegyvidéken felújítások történnek, külföldön sok helyütt étteremmé, csúszdaparkká, mecsetté alakítják át a keresztény templomokat. Gulyás Gergely köszöntője zárásaként emlékeztetett: a mostani csak egy állomás, amit a remények szerint a hátralévő ablakok rekonstruálása követ.

Forrás: hegyvidek.hu
© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató