Facebook Instagram Fidesz

2018. szeptember 26.

„Lengyel, magyar két jó barát...”

Forrás: hegyvidek.hu

Piłsudski marsallnak, a lengyel állam újjáteremtőjének, a függetlenségi harc legendás vezetőjének állítottak szobrot a felújított Csörsz parkban.

 

„Józef Klemens Piłsudski, az államférfi és hadvezér a huszadik században olyan lengyel követe volt a Gondviselésnek, akinek történelmi teljesítménye nélkül minden bizonnyal nem létezne a mai Lengyelország” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Csörsz parkban felállított Piłsudski-szobor avatóünnepségén.

 

Marek Kuchciński, a szejm, azaz a lengyel parlament alsóházának elnöke arról beszélt, hogy 1848-49-ben a lengyelek segítették a magyarokat szabadságharcukban, és nem felejtik el azt a szolidaritást sem, amit az 1920-as bolsevik invázió idején a magyarok, „a lengyelek történelmi és mai barátai” tanúsítottak.

 

Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, hogy a Hegyvidék ezer szállal kötődik a lengyelek múltjához, hagyományaihoz

 

A Piłsudski-emlékművet közösen leplezte le Pokorni Zoltán polgármester, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Marek Kuchciński, a szejm elnöke és Jerzy Snopek lengyel nagykövet, akik tiszteletük jeléül koszorúikat is elhelyezték.

Forrás: hegyvidek.hu
© Minden jog fenntartva, 2023
Adatvédelmi tájékoztató